Vijest

Hibridni uzgoj - put u budućnost?

Poticanje Europske unije protiv upotrebe herbicida u biljnoj proizvodnji i pronalaženje alternativa koje će postati sve popularnije u konvencionalnoj poljoprivredi.
Hibridni uzgoj - put u budućnost?

Ideju o hibridnoj poljoprivredi pokreću brojni čimbenici. Između ostalog, glavni je cilj nastavak širenja poljoprivrednih mjera i poticaja protiv primjene pesticida na bazi glifosata. Taj cilj podržan je Europskim zelenim dogovorom "Green Deal". Iz toga se može zaključiti da će mehanička zaštita usjeva sve više dobivati na važnosti te se kao alternativa kemijskom suzbijanju štetočinja već udomaćila na sve više gospodarstava konvencionalno orijentiranih u zaštiti svojih usjeva.

Odgovor na poticaje za traženje alternativa pesticidima, manifestira se u sve većem interesu poljoprivrednih proizvođača za mehaničkim rješenjima obrade tla. Stoga HORSCH intenzivno ulaže u daljnji razvoj mehaničkog suzbijanja korova. Pri tome je u prvom planu evolucija tehnologije i inovacija za hibridne poljoprivredne strojeve s ciljem olakšavanja rada poljoprivredniku.

Kultivator i "češalj" služe kao dopuna već poznatoj tehnologiji primjene sredstava za zaštitu bilja. Nadalje, vrlo je bitno ukloniti cjelokupan korov prije sjetve za što je potrebna precizna i stabilna mehanizacija.

Za ovakav rezultat potrebno je imati kultivator velike vlastite mase. Primjerice, Cura intenzivno razbija pokoricu najtežih tla bez potrebe za daljnjim radnim operacijama. Dostupan radni zahvat kultivatora jest 6, 9 i 12 m. Navođenjem uz pomoć kamere optimizira se upravljanje i povećava preciznost obrade tla. 

Zadnjih je godina HORSCH na području zaštite bilja intenzivno upijao znanje, provodio testiranja te smisleno razvijao potrebnu opremu na stroju. HORSCH se između ostalog bavio i pojedinačnim segmentima sijačica, poput primjerice, diskova ulagača i njihovog oblika, radne širine, položaja noževa, prstaste drljače i svega ostalog što doprinosi uništavanju korova u redovima.


Na pojedinim tržištima, kao što je istočnoeuropsko prevladavaju kombinacije različitih tehnologija za uništavanje korova. Zbog toga nije naglasak samo na mehaničkim operacijama već i na ciljanom unosu gnojiva u tlo i prekidanju kapilariteta. Osim strojeva za hibridnu poljoprivredu, HORSCH masovno razvija profesionalnu tehniku za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja, odnosno prskalice.

Nudi širok izbor modela s zapreminom spremnika od 1400 do 12 000 L i radnom širinom od 15 do 45 m. Dodatna je oprema jedinstveno aktivno upravljanje armaturom prskalice BoomControl s mlaznicama međusobnog razmaka od 25 cm poradi boljeg i preciznijeg nanošenja sredstava i smanjenog odnošenja (drifta). Mlaznice imaju mogućnost pulzacijske promjene norme prskanja zbog čega se jednostavno prilagođavaju različitim kulturama i njihovim potrebama.


Vir: https://www.duengerfuchs.de, avtor: terraHORSCH  

Grapak PSC Varaždin 

M. Schlengera 5, G. Kneginec

42204 Turčin, Hrvatska

+385 42 209 201

prodaja@grapak.com

Grapak PSC Osijek

Ul. Jablanova 44

31000 Osijek, Hrvatska

+385 31 673 058

prodaja@grapak.com

Grapak servis Varaždin

 099 615 1244


Grapak d. o. o.

OIB: HR83873330340

Pratite nas

Facebook

Instagram

Kontaktirajte nas

Imate li pitanje ili samo trebate savjet? Pišite nam. Rado ćemo vam pomoći.

Polja označena sa * su obavezna!

Grapak A1 d.o.o. zaštiti vaših osobnih podataka posvećuje posebnu pažnju i brigu. Detaljna pravila o korištenju i obradi vaših osobnih podataka možete pročitati u Pravilniku o privatnosti..
Slažem se da obrađujete moje osobne podatke, kako biste me obavijestili o budućim ponudama, uslugama, ugodnostima i poboljšanjima putem e-pošte Politika o privatnosti