Vijest

Važnost zimskog oranja s Kverneland plugovima

Zimsko oranje, med pomembnejšimi kmetijskimi dejavnost vsakega resnega kmeta. Služi mnogim ključnim namenom...
Važnost zimskog oranja s Kverneland plugovima

Oranje pripada među važnije operacije obrade tla. Svaki ozbiljan poljoprivrednik ne prepušta slučaju uspjeh sljedeće sezone. Svjesni su važnosti zimskog oranja i time maksimalno vode računa o pripremi tla za prvu sjetvu.

Oranje pripada među važnije operacije obrade tla. Svaki ozbiljan poljoprivrednik ne prepušta slučaju uspjeh sljedeće sezone. Svjesni su važnosti zimskog oranja i time maksimalno vode računa o pripremi tla za prvu sjetvu.

Sljedeća prednost zimskog oranja jest uništavanje štetnika kao što je kukuruzni moljac u njihovom ranom stadiju razvitka izlažući ih suncu. Time se omogućuje rast i razvoj kultura bez prisustva štetočina za najbolju kvalitetu i kvantitetu krajnjeg prinosa. To su dokazali i rezultati istraživanja. Sadržaj mikotoksina u sljedećem usjevu smanjen je za više od 80 % u sustavu obrade tla s plugom. Tla su zdravija, a osljedično tome, biljke se bolje razvijaju. Istraživanje je pokazalo da su najbolji rezultati ostvareni kombinacijom primjene pluga i plodoreda.. Sustav Prosječni sadržaj mikotoksina DON* [µg/kg]
Smanjenje (%)

Kukuruz u monokulturi bez oranja

7971 -

Kukuruz u monokulturi + oranje

1393 -82 %
Kolobarjenje + oranje 1120 -86 %

*Deoxynivalenol = metabolit različitih gljiva (Fusarium culmorum, Fusarium gramineum, itd.)

Zimsko oranje pomaže i u rahljenju tla. Tlo postaje poroznije i oborinska voda lakše prolazi i infiltrira se umjesto otjecanja bez dostupnosti korijenju biljaka. Porozna tla također omogućuju kruženje važnijih plinova kao što su kisik i dušik.

Naposljetku, zimsko oranje olakšava daljnju obradu tla i štedi vrijeme za druge poljoprivredne aktivnosti na početku sezone.Oranje štiti prinos

Uspoređujući prinose nakon oranja s prinosima iz reducirane obrade ili direktne sjetve, donje paneuropsko istraživanje pokazalo je da oranje osigurava najbolje prinose.

Indikator (plug = 100)

Reducirana obrada tla

Direktna sjetva
Prinos -2 % - 4 %

Sadržaj humusa (gornji sloj)

7 % 6 %
Emisija CO₂ 23 % 32 %
Emisija N₂O 0 % 348 %Ako upitate državnog prvaka u oranju "zašto orati s Kvernelandom?", odgovor je vrlo jasan: "Po mojem mišljenju, oranje daje dobre prinose, čak i u ekstremnim uvjetima. Jednostavna i robusna konstrukcija te jednostavno podešavanje glavne su prednosti Kverneland plugova." Johannes Bendele prvak Njemačke u oranju.Vas zanima više?

Kontaktirajte naš komercijalni tim, pišite  ali nas PSC.Odaberite ispravno plužno tijelo

Kvalitetno oranje zahtijeva pravilan odabir plužnog tijela u odnosu na tip tla. Druge čimbenike također treba uzeti u obzir, kao što su radna širina, dubina, vlažnost tla i struktura, brzina oranja te zadnji, ali ne i manje važan, količina i vrsta biljnih ostataka.

Kverneland nudi plužna tijela za sve tipove tla, priznata u cijelom svijetu zbog svojih visokih performansi.


Tijelo Br. 38

 • univerzalno tijelo – jednostavno za vuču
 • za sve tipove tla
 • preporučeno za traktore s velikim pneumaticima
 • stvara ravni profil za lakšu obradu
 • savršeno okretanje brazde
 • radna dubina: 12 – 30 cm
 • radna širina: 30 – 55 cm
 • zid brazde/daska: 40°

Tijelo Br. 30

 • rešetkasta daska s 4 izmjenjive trake
 • plastični odstojnici
 • oblik od tijela Br. 19
 • za sve tipove tla
 • intenzivno usitnjavanje
 • radna dubina: 18 – 35 cm
 • radna širina: 30 – 55 cm
 • zid brazde/daska: 46°

Tijekom oranja strništa u identičnim uvjetima s Kverneland plužnim tijelima Br. 30 i Br. 28, unošenje ostataka izgleda identično po dubini tla, ali distribucija slame kroz profil tla u ovome specifičnom tlu prikazuje različite rezultate. U ovom slučaju tijelo Br. 30 distribuira slamu ravnomjernije zbog čega je olakšano raspadanje slame. Tijelo Br. 38 ravnomjernije raspoređuje slamu po širini profila tla.

Možemo zaključiti da oranje s Kvernelandom omogućuje učinkovito razlaganje ostataka, smanjuje potencijal gljivičnih bolesti, čuva zdravlje tla i osigurava visoke prinose.

Kontaktirajte naš komercijalni tim, pišite   ali nas PSC.


Izvor: vamudhumeni.org (avtor: Albert Makendenge) i kverneland.com 


Grapak PSC Varaždin 

M. Schlengera 5, G. Kneginec

42202 Turčin, Hrvatska

+385 42 209 201

prodaja@grapak.com

Grapak PSC Osijek

Ul. Jablanova 44

31000 Osijek, Hrvatska

+385 31 673 058

prodaja@grapak.com

Grapak servis Varaždin

 099 615 1244


Grapak d. o. o.

OIB: HR83873330340

Pratite nas

Facebook

Instagram

Kontaktirajte nas

Imate li pitanje ili samo trebate savjet? Pišite nam. Rado ćemo vam pomoći.

Polja označena sa * su obavezna!

Grapak A1 d.o.o. zaštiti vaših osobnih podataka posvećuje posebnu pažnju i brigu. Detaljna pravila o korištenju i obradi vaših osobnih podataka možete pročitati u Pravilniku o privatnosti..
Slažem se da obrađujete moje osobne podatke, kako biste me obavijestili o budućim ponudama, uslugama, ugodnostima i poboljšanjima putem e-pošte Politika o privatnosti